Vera, bijna 65 jaar: ‘Vervroegd pensioen, dat zou voor mij vast niet gelden. Ik was verrast dat het toch anders uitpakte.’

 

Binnenkort word ik 65 jaar en ik had nog met veel plezier door willen werken. Maar door veranderingen op het werk viel het mij steeds zwaarder. En ook mijn zere been speelt mij parten. Vroeger heb ik een ongeluk gehad waar ik nog dagelijks de gevolgen van ondervind. Ik was nog jong toen het gebeurde en ik probeerde zo snel mogelijk te herstellen en weer aan het werk te gaan. Gelukkig lukte dat ook goed, maar door de avonddiensten - waarbij ik per fiets wel 16 adressen moest bezoeken - speelde mijn slechte been steeds meer op. Allemaal portiekflats zonder lift, de lange en onregelmatige dagen: het brak mij op.

 

Uiteindelijk heb ik dit bespreekbaar gemaakt bij mijn leidinggevende en zij stelde voor om te praten  met de pensioenvoorlichter. Iedereen die rond de 62 jaar en ouder was kreeg de mogelijkheid om in gesprek te gaan over een eventueel vervroegd pensioen. Ik twijfelde, want ik heb altijd in de zorg gewerkt, maar nooit fulltime. Zou een vervroegd pensioen voor mij dan wel mogelijk zijn? Mijn leidinggevende gaf me een laatste zetje: nee heb je, ja kun je krijgen!

 

En zo belandde ik aan tafel met de pensioenvoorlichter. Hij ging meteen voor mij aan de slag. Hij was erg professioneel en met kennis van zaken kon hij mij vertellen hoe ik ervoor stond. Hij vertelde mij: ‘Je moet pensioen zien als een spaarpot, waarvan je na het stoppen met werken de rest van je leven moet rondkomen. Als je eerder met pensioen wilt, dan halen we vast een bedrag uit die spaarpot en gebruiken dat geld voor nu.’ Ik was erg verrast dat het er voor mij zo goed uit zag. Ik kan nu met 65 jaar al met pensioen! Ik kan er goed van leven tot mijn AOW-leeftijd en daarna is het voor mij financieel zelfs nog gunstiger dan nu.

 

Ik ben erg te spreken over de informatie en hulp van de pensioenvoorlichter. Zelf had ik het zo niet kunnen bedenken. De AOW-leeftijd die opschuift, hoe zit het nu met mijn pensioen, waar heb je recht op? Alles was voor mij een raadsel. Maar mijn zoektocht is voorbij en daar ben ik er erg blij mee.