Jantine, 37 jaar: ‘Ik ben blij dat ik ben begonnen aan mijn financiële puzzel!’ 

Wat ik geleerd heb over pensioen: het is een financiële puzzel waar je de stukjes op tijd bij moet leggen. Ik ben wijkverpleegkundige en onlangs gescheiden. Pensioen was altijd een ‘ver van mijn bed show’, ik begreep er niet veel van. Tijdens een bijeenkomst van de pensioenvoorlichters, georganiseerd door mijn werkgever, ben ik een stuk wijzer geworden over mijn pensioen. En daar ben ik blij mee! 

Tijdens de bijeenkomst kon ik kiezen uit verschillende workshops. Ik koos voor de workshop met de titel ‘Werken tot mijn 68e, kan dit niet anders?’. Zelf ben ik nog lang geen 68, maar ik was wel nieuwsgierig. Kort geleden ben ik gescheiden en tijdens de papierrompslomp die je dan tegenkomt kwam ook mijn pensioen ter sprake. Op dat moment zat mijn hoofd te vol om daar goed over na te denken. 

In mijn achterhoofd wist ik natuurlijk wel dat een goed pensioen belangrijk is voor later, maar ik had me er nog nooit zo in verdiept. Tijdens de workshop gingen mijn ogen wel open. Ik schrok van de hoeveelheid premie die ik betaal, bovenop de premie van de AOW. Het gaat wel om een bedrag van 10.000 euro per jaar, en dat vind ik veel geld voor een ‘gewone’ wijkverpleegkundige zoals ik.  

Ik ontdekte bovendien dat de generatie die nu met pensioen gaat niet veel te klagen heeft. Zij hebben uit het verleden oude rechten, en daarom zit het voor hun financieel wel snor. De generaties die hierna komen (waaronder ik dus!) moeten werken tot hun 68e, en wie weet wordt dat nog langer. Hoog tijd om mijn kop uit het zand te halen en aan de slag te gaan.  

Met hulp van mijn pensioenvoorlichter heb ik mijn financiële situatie op een rijtje gezet: mijn inkomen, de effecten van de scheiding op mijn pensioen en mijn maandelijkse lasten. Het zijn eigenlijk allemaal stukjes van mijn persoonlijke financiële puzzel. Ik ga zorgen dat ik zoveel mogelijk heb afgelost heb voordat ik stop met werken op mijn 68e, zodat mijn vaste lasten dalen. Ik weet nu dat ik 30 jaar heb om deze puzzel op te lossen, en ik ben heel blij dat ik met behulp van de pensioenvoorlichter begonnen ben met het leggen van de eerste stukjes!