Annemiek, bijna 64 jaar: ‘Heb je vragen over je pensioen, dan kan ik je zeker een gesprek met de pensioenvoorlichter aanbevelen!’

Het is een cliché: je knippert met je ogen en je leven is voorbij. Nou ja, voorbij is het gelukkig nog niet, maar de jaren zijn omgevlogen. Ik weet nog als de dag van gister dat ik begon met mijn loopbaan. Groen als gras gestart in de zorg als leerling-verpleegkundige. Mijn man (toen mijn vriend) studeerde nog. We hebben samen hard gewerkt, al jong een gezin gesticht en langzaam ons leven opgebouwd. Mijn man is vijf jaar ouder dan ik, en ook al denkt hij nog niet aan stoppen met werken: we willen het beide toch wat rustiger aan doen. Meer reizen en genieten nu het nog kan.

Ik heb veel gespaard via de levensloopregeling.  Met nog een paar jaar werken voor de boeg was ik benieuwd wanneer ik de levensloopregeling het beste in kan gaan zetten.  Er volgde een kennismakingsgesprek met de pensioenvoorlichter. ‘Wat wil je zelf? Hoe zie jij je toekomst het liefst?’, waren één van de eerste vragen die hij me stelde. Wat heerlijk, iemand die oprecht met je meedenkt. Hij heeft mij geholpen een beeld te schetsen van hoe mijn werkzaamheden er nu uitzien. En we hebben het gehad over hoe ik tegen de komende jaren aankijk. Het was fijn en vooral ook goed om daar over na te denken. 

Aan het eind van ons prettige gesprek heeft de pensioenvoorlichter verschillende scenario’s geschetst waar ik veel aan heb. Ik heb nu mijn financiële situatie helder en kan beslissingen nemen. Ik had het zelf niet kunnen bedenken maar het is gewoon mogelijk: ik ga nu van 4 dagen naar 2 dagen per week werken. En na twee jaar kan ik helemaal stoppen. Fantastisch dat dit kan! Ik ga er hopelijk nog heel erg lang lekker van genieten samen met mijn man. Collega’s die vragen hebben over hun pensioen kan ik zeker aanbevelen een gesprek te voeren met de pensioenvoorlichter. Het heeft mij veel inzicht gegeven.